Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Οι νέοι είναι οι χαμένοι της οικονομικής κρίσης, καθώς 26 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Social Justice Index του ιδρύματος Bertelsmann ...Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 27,9% όλων των νέων κάτω των 18 ετών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε το πρωί στο Γκίντερσλο της Γερμανίας. Η έρευνα με τίτλο Social Justice Index έγινε κατ’ εντολή του ιδρύματος Bertelsmann και εξετάζει κάθε χρόνο πως εξελίσσεται η κοινωνική δικαιοσύνη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση και η Ελλάδα στην τελευταία θέση, δηλαδή την 28η. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία και ακολουθούν η Δανία και η Φιλανδία.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αρτ ντε Γκόις προειδοποίησε για την εξέλιξη : «Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη, ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά». Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βελτιώσουν τις ευκαιρίες των νέων ανθρώπων, συμπλήρωσε.

Η ψαλίδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων. Σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε τα προηγούμενα οχτώ χρόνια από το 6,4 σε 7,6 εκατομμύρια. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες των οποίων το εισόδημα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος ή σε οικογένειες που δεν διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα.

Επίσης πολλοί νέοι μεταξύ 20 και 24 χρόνων βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Από αυτούς 5,4 εκατομμύρια ή 17,8 % δεν έχουν ούτε εργασία ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ ο αριθμός αυτών των νέων αυξήθηκε κατά πολύ.

Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία οι νέοι απέκτησαν καλύτερες προοπτικές. Οι χειρότερες προοπτικές καταγράφονται και πάλι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Παράλληλα, όπως γράφει η Deutsche Welle, μεγαλώνει η ψαλίδα όσον αφορά τη φτώχεια ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους. Ενώ το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 2007, στον πληθυσμό άνω των 65 χρόνων το ποσοστό μειώθηκε από 24,4% σε 17,8%.