Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ...

Με ευρεία συναίνεση (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ.) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου...


στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις».

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Νωρίτερα, πάντως η συζήτηση επι του νομοσχεδίου έγινε σε τεταμένο κλίμα. Αναλυτικότερα, νομοτεχνική ρύθμιση, με την οποία δίνεται λύση στο αίτημα των εργαζομένων του ΟΔΙΕ, οι οποίοι ζητούσαν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους από τον Οργανισμό, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, στο νομοσχέδιο για την «κύρωση της σύμβασης παραχώρησης αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα, για περίοδο 20 ετών».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, θα ολοκληρωθεί αργά απόψε με την ψήφιση του.

Υπέρ του νομοσχεδίου, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις τους, έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Ο κ. Αλεξιάδης, έκανε λόγο για σύμβαση με πολλαπλά οφέλη του δημοσίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας παράλληλα ότι θα διατηρηθεί ο κύριος όγκος των θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάντως, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για αθέτηση όλων των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Απαντώντας ο κ. Αλεξιάδης, εστίασε τα πυρά του σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κατηγορώντας τα για στρατηγικό έλλειμμα και αδυναμία επιχειρημάτων.

«Εμείς προχωρούμε, τα αλλάζουμε όλα δεν αφήνουμε πίσω μας γκρίζες ζώνες. Εσείς θέλετε να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναέρθει το καθεστώς φαυλότητας που μας έφερε εδώ που μας έφερε και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ότι κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, απάντησε και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τρομολαγνεία, ενώ τόνισε ότι, «η προσπάθεια παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης των πολιτών διαψεύστηκε σήμερα, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση και ότι παρέμεινε ίδιος με την προηγούμενη χρονιά».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή πίνακα, όχι πάντως με ονόματα όπως διευκρίνισε, αλλά με συγκεντρωτικά στοιχεία, για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο ίδιος δεν πήρε απαντήσεις για το τι έγινε με τη Λίστα Λαγκάρντ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Για εμάς, την κυβέρνηση της Αριστεράς, σε κάθε μορφή παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης μοναδικό μας μέλημα είναι η προστασία του δημοσίου και των εργαζομένων γιατί τα πάντα δεν είναι αριθμοί αλλά και άνθρωποι», επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Πρατσόλης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Χρίστος Δήμας, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κύρωσης της σύμβασης με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ ήταν ορκισμένος εχθρός των αποκρατικοποιήσεων και αρνιόταν εμμονικά στο παρελθόν να ψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, σήμερα στηρίζει και συνεχίζει την φιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.

«Ζητάτε να επικυρώσουμε αυτή τη σύμβαση παραχώρησης, όταν εσείς πριν λίγους μήνες θα σκίζατε τα μνημόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

«Δεν είναι υπεύθυνη διακυβέρνηση αυτή, να έχετε στα συρτάρια σας την σύμβαση τόσους μήνες και να την φέρνετε με την εκπνοή της επειδή δεν είχατε την πολιτική βούληση να προχωρήσετε. Αναγκαζόμαστε να την κυρώσουμε γιατί διαφορετικά δίνει τη δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να αποχωρήσει χωρίς καμία επίπτωση», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση καταστροφική πολιτική.

«Είστε η πρώτη ερασιτεχνική κυβέρνηση του κόσμου. Είστε εραστές της εξουσίας, για αυτήν ζείτε, και ξεχάσατε όσα λέγατε περί ξεπουλήματος φιλέτων του δημοσίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει δεξιά πολιτική ενώ λέει ότι είναι Αριστερά», υποστήριξε ο εισηγητής από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρηςκαι και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει μαθήματα ηθικής.

Η κυβέρνηση με την παραχώρηση του ΟΔΙΕ «ανοίγει» το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Για ανάγκη κύρωσης της σύμβασης και προσπάθεια της κυβέρνησης για διαφάνεια και εξορθολογισμό, έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος.

«Δεν είναι στιγμή να ψέξουμε αυτή την κυβέρνηση που θέλει να βάλει κανόνες. Ορισμένα θέματα χρίζουν όμως περαιτέρω προσοχής και πρέπει να διορθωθούν. Ψηφίζουμε, αλλά είμαστε εδώ για να ελέγξουμε», πρόσθεσε ο κ. Καμένος.