Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας υπό το Νίκο Αναστασιάδη, με παρόντα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία του Κυπριακού και άλλα...


συναφή θέματα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μίας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασής της, είναι σε δυσμενή θέση για να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επεσήμανε: «Η οικονομική αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας, που είναι τα οικονομικά, και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας την για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να επηρεάσει την Άγκυρα να αλλάξει την αρνητική στάση της, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που, πράγματι, πρέπει να συζητηθεί. Πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία». Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αισθάνεται πως η Τουρκία λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσε για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις επαφές του στη Λευκωσία αυτό το διήμερο, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι έχει γίνει πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη» είπε χαρακτηριστικά.