Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ...

Το νέο Μνημόνιο ζητεί να περικοπεί ακόμη μισή μονάδα του ΑΕΠ από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη (περίπου 900.000 ευρώ), λέει ο υπ. Εργασίας, εξηγώντας ότι ήδη η υποχρεωτική «προσαρμογή» που ζητούν...


οι δανειστές έχει επιτευχθεί.

Πάντως, αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, σε καμιά περίπτωση, και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις και εισπράξεις εισφορών.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης αλλά και δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Χιλής.

Όπως σημειώνει: «Εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο ανάκτησης των λεηλατημένων πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Συζητάμε ιδιαίτερα θετικά τις προτάσεις για απόδοση των εισφορών «στην πηγή», π.χ. με υπολογισμό επί του τζίρου των επιχειρήσεων και με απευθείας απόδοσή τους, στην περίπτωση των μισθωτών, από τις τράπεζες μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί».

Υπογραμμίζει ότι το νόημα της πρότασης είναι «να ισχύσουν στο εξής ενιαίοι κανόνες για την καταβολή εισφορών και τον υπολογισμό των παροχών: να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι "πιο ίσοι" από τους άλλους».