Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...

Ένα σενάριο με παραλλαγές περιλαμβάνει το πόρισμα που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο από την 12μελή Επιτροπή Σοφών, το οποίο όμως δεν...


έχει ποσοτικοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και για το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές σε ατομικούς λογαριασμούς, δηλαδή νοητή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.

Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.

Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή σε ένα ασφαλιστικό ταμείο με την ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Όμως και εδώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πόρισμα, η οποία προβλέπει την απόλυτη κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και απόδοση στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.