Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ...

Ο τουρκικός στρατός «έπληξε δύο φορές» προσφάτως θέσεις των Κούρδων μαχητών της Συρίας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Χθες οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας κατηγόρησαν τον τουρκικό στρατό ότι έβαλε στόχο...


θέσεις τους, μια πληροφορία που δεν είχε επιβεβαιώσει άμεσα η Τουρκία.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου γίνονται την ώρα που η κυβέρνησή του εντείνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αφενός με τα πλήγματα αυτά κατά των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας και αφετέρου εντείνοντας τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο τουρκικό έδαφος.

«Προειδοποιήσαμε ότι το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, Κούρδοι της Συρίας) δεν θα πρέπει να περάσει (ένα όριο) πέραν του δυτικού Ευφράτη και χτυπήσαμε δύο φορές», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Άγκυρας ανησυχεί εδώ και μήνες για την προέλαση στο βόρειο τμήμα της Συρίας των κουρδικών δυνάμεων της χώρας αυτής, οι οποίες πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πολεμάει με τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 1984 στην Τουρκία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ξεκάθαρα το PYD και την πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), να μην επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία.

«Αυτό που επιθυμούν είναι να κυριεύσουν εξ ολοκλήρου τη βόρεια Συρία (...) αυτό συνιστά μια απειλή για μας και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχθεί την απειλή αυτή», δήλωσε σε δημόσια ομιλία του ο Ερντογάν.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας συνιστούν την αιχμή του δόρατος των χερσαίων δυνάμεων που αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Μετά την πόλη Κομπάνι τον Ιανουάριο, οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν και την Ταλ Αμπιάντ τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν επίσης ότι εντάσσουν την Ταλ Αμπιάντ «στην αυτόνομη αρχή» που ασκούν στο βόρειο τμήμα του συριακού εδάφους.

Στο πλαίσιο του πολέμου «κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων» που απειλούν την Τουρκία, τον οποίο δεσμεύτηκε επίσης χθες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει, η αστυνομία της χώρας προχώρησε σήμερα την αυγή σε μια επιχείρηση σκούπα σε πολλές περιοχές της πόλης Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Τουρκία, και συνέλαβε περίπου 30 ανθρώπους που πιστεύεται ότι ανήκουν στο ΙΚ. Σε παρόμοια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι 14 ύποπτοι στο Κοτσαελί, στη βορειοδυτική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εδώ και μερικές ημέρες η τουρκική αστυνομία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, την ώρα που στη χώρα επικρατεί μεγάλη ένταση, μετά την πλέον πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα με θύματα 102 ανθρώπους. Αυτοί ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν πορεία υπέρ της ειρήνης κατόπιν αιτήματος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και άλλων κομμάτων, όπως και οργανώσεων της Αριστεράς.