Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΝΤΡΑ ΝΤΡΑΓΚΙ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

H EKT επιδιώκει να χαλαρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης για την εκταμίευση ποσού μέχρι 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αναφέρει η Deutsche Welle... Όπως σημειώνει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άσκησε πιέσεις να δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 15 Νοέμβριου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές.

Δεν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Η αρθρογράφος, επικαλούμενη πολλούς συμμετέχοντες στο συμβούλιο υπουργών, αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να επιμείνει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως π.χ. αναδιάρθρωση του συστήματος συνταξιοδότησης, αλλά εμφανίζεται ικανοποιημένη και με μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως στη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και στη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Βέβαια πολλές χώρες-μέλη φαίνεται να αντιδρούν με θυμό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα επιβάλει τις απόψεις του. Ο λόγος αφορά στο χρονοδιάγραμμα, που δεν μπορεί πλέον να τηρηθεί. Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει μέσα στον Νοέμβριο. «Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο ρεαλιστικός μήνας» αναφέρθηκε στο Eurogroup. Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες πάρουν χρήματα μόνο μετά την αξιολόγηση, τότε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης μέ6χρι τέλος του χρόνου ίσως να μην μπορεί να επιτευχθεί.


Βερολίνο: Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τους οποίους επικοινώνησε η DW, επιφυλάχτηκαν για το περιεχόμενο του άρθρου, αναφέρουν ωστόσο ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης επί του προκειμένου δεν αλλάζει, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση (review) και μετά να εκταμιευτούν τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση. Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος έχει επισημάνει πρόσφατα και το ΔΝΤ σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που έβγαλε στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel.

Το ελληνικό ζήτημα συνεχίζει πάντως να απασχολεί τον πρόεδρο του Ινστιτούτου IFO Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος πιστεύει ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Πορτογαλία είναι σε θέση να ελέγξουν το χρέος τους. Προτείνει διαγραφή χρέους και για τις δύο χώρες και αναγκαστική εισφορά για τους εύπορους πολίτες στις χώρες της νότιας Ευρώπης που μαστίζονται από την κρίση.