Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...

Έχοντας εξασφαλίσει την εύθραυστη, ενόψει του μεγάλου κάβου της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, ψήφο εμπιστοσύνης με 155 βουλευτές σε μία τριήμερη διαδικασία που εν πολλοίς κινήθηκε σε ρηχά νερά και επιφύλασσε την όποια...


ένταση για τη νύχτα της Τετάρτης με τη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η κυβέρνηση μπαίνει και επίσημα στη φάση της υλοποίησης των πρώτων δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Το αποκαλούμενο παράλληλο πρόγραμμα - αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα του μνημονίου, το οποίο αποτέλεσε και τον έναν από τους δύο πυλώνες των προγραμματικών δηλώσεων μπαίνει προς ώρας στο συρτάρι μέχρι να γίνουν νόμος του κράτους οι μνημονιακές δεσμεύσεις, καθώς ο διττός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η έγκαιρη υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει ο εφιάλτης του bail in με την εμπρόθεσμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015 και εν συνεχεία την έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε για μία ακόμη φορά το στίγμα των προθέσεών του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική ομιλία του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την οποία χαρακτήρισε ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη κύριε πρόεδρε αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του προέδρου Ολάντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε ως μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στις αγορές στις αρχές του 2017 και αφού «γυρίσουμε σε ανάπτυξη και θα αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν τελειώσει οι εκκρεμότητες ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των θεσμών, με το «κουαρτέτο» των δανειστών να φτάνει στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. Κομβικής σημασίας είναι και το Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου, όπου θα μπει στο μικροσκόπιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Ως εκ τούτου, την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων με ένα πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή εξαιτίας των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα fm η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του Μνημονίου και της συμφωνίας» τόνισε η κα Γεροβασίλη, επικαλούμενη την έλλειψη χρόνου προκειμένου τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν περίπου έως τις 15 Οκτωβρίου ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ερχόμενη πρώτη ψηφοφορία για τα μέτρα του μνημονίου στη Βουλή δεν θα σταθεί ικανή να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τα πρώτα δείγματα γραφής για «γκρίνιες», τα οποία αποδίδουν στη μη αξιοποίηση προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Πέραν τούτου, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι οι όποιες αντιδράσεις έρθουν από πλευρά της αντιπολίτευσης θα καταστήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακόλουθα με την επιλογή της υπερψήφισης του μνημονίου στα μέσα του Αυγούστου. Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση κατά την ψήφιση των μέτρων που έρχονται, με το μεγαλύτερο στοίχημα του Μαξίμου να είναι το Ασφαλιστικό, το οποίο ετοιμάζει πυρετωδώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.