Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΝΤ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ...

Την ευθεία σύνδεση της απομείωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας επιφύλασσε από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας...


στη Λίμα του Περού η Κριστίν Λαγκάρντ, αυξάνοντας τις πιέσεις στο Βερολίνο και τον ESM για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου είχε επιχειρήσει να παραπέμψει στις καλένδες τη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν με το ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω.

Η απάντηση στον Σόιμπλε ήρθε από μία ερώτηση που απευθύνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για την διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας, θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το Χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Στον απόηχο των θετικών για την Ελλάδα δηλώσεων για το χρέος, αλλά και στη σκιά της προοπτικής επιπρόσθετων μέτρων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντώνται σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, με ανοιχτά ζητήματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τα εργασιακά και το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σήκωσε το γάντι ο Ντάισελμπλουμ σε ρόλο Σόιμπλε

Η απάντηση στην Κριστίν Λαγκάρντ ήρθε διά στόματος του επικεφαλής του Eurogroup και δορυφόρου του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναγωνρίζοντας μεν το υπαρκτό του ζητήματος του χρέους, έφτασε να παραπέμψει εμμέσως πλην σαφώς της όποιες αποφάσεις σε βάθος... δεκαπενταετίας. «Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν «εν ευθέτω χρόνω και αφού η Αθήνα πληροί κάποιες προϋποθέσεις και έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι (οι πιστωτές) «θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής της ελάφρυνσης του χρέους.Ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.».

Ο Ντάισελμπλουμ ωστόσο σημείωσε ότι «ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση μία πλήρης και πρόωρη μείωση του χρέους», ενώ εξηγώντας τόνισε πως«θα εξετάσουμε αν υπάρχουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά».

Σιγουριά Σαπέν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Τη βεβαιότητά του ότι το Ταμείο θα μετέχει κανονικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε στον απόηχο της «βόμβας» Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. «Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιουλίου, το ΔΝΤ είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα».