Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ... - ΒΙΝΤΕΟ

Την αυταπόδεικτη ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη νίκη του Νέστορος επί του Λυαίου ανέφερε ως τα κυριότερα διδάγματα του Αγίου Δημητρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης...


Παυλόπουλος, μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

«Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με την ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του.

Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι’ αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

Και, δεύτερον, το δίδαγμα της «εν τω σταδίω», ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας.

Χρόνια πολλά και καλά.

Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας.»