Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ...

Με βασικό μενού την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,...


Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ταμείου ότι διαφωνεί με το Eurogroup και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για το χρέος, καθιστώντας εαυτόν σύμμαχο στη μάχη για την απομείωσή του. Ωστόσο, «αγκάθι» για το ΔΝΤ συνεχίζει να αποτελεί το Ασφαλιστικό, για το οποίο ζήτησε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Για αυτό το λόγο και ο κ. Τσακαλώτος ταξίδεψε στο Περού συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους συμπλέει με τη θέση για ανάγκη ελάφρυνσης που εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην Καθημερινή.

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016. Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Η κα Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να είναι έτοιμο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές αρχές για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Χοντρό παρασκήνιο με την ελάφρυνση του χρέους στο Περού

Συζήτηση και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διεξάγεται στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Λίμα, παρότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Οι Έλληνες είναι ο επίσημος συνομιλητής μας, αλλά όχι ο πραγματικός εταίρος στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ευρωζώνης και παρομοιάζει τις συνομιλίες με διαπραγματεύσεις για θέματα δασμών. Το ΔΝΤ ζητεί χρόνους αποπληρωμής τριάντα ετών. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν σημαντικά λιγότερο. Στο τέλος, θα συναντηθούμε στη μέση, αναφέρει ο αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δώσει εντολή στους ειδικούς του Μηχανισμού να υπολογίσουν ποιους χρόνους αποπληρωμής θεωρεί η Ευρώπη απαραίτητους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν και άλλες δυνατότητες, όπως την μεταφορά στην Αθήνα των δισεκατομμυρίων κερδών της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Με αυτά τα 7,7 δισεκατομμύρια η Ελλάδα θα μπορούσε κυρίως να πληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, επισημαίνει η Handelsblatt και τονίζει ότι απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αναφέρει ωστόσο ότι από την πλευρά της Ευρωζώνης θεωρείται βέβαιο ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο γ΄πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.