Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κουρδικής καταγωγής, διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, καταγγέλλοντας την «πολιτική του πολέμου» που ακολουθεί η τουρκική...


κυβέρνηση.

Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώριζαν μια τεράστια κουρδική σημαία, λάβαρα διάφορων κουρδικών κινημάτων και μαύρα πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι μάρτυρες της επανάστασης δεν πεθαίνουν ποτέ», «Ερντογάν δολοφόνος, Ευρώπη συνεργός» και «AKP + Νταές = επίθεση στην Άγκυρα», συνδυάζοντας τα αρχικά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με αυτά του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη φονικότερη επίθεση στην τουρκική ιστορία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 95 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή 128 σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Καθώς δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις: να ευθύνονται οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μέλη του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μέτωπο (DHKP-C) ή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP για την κλιμάκωση της έντασης στην Τουρκία.

Το Σάββατο, αμέσως μετά τις επιθέσεις, περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο Παρίσι. Σήμερα οι συγκεντρωμένοι ήταν πολύ περισσότεροι.

«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς που υποφέρουν στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον των προοδευτικών δυνάμεων, εναντίον της ειρήνης, εναντίον εκείνων που θέλουν να γίνει η Τουρκία και η Μέση Ανατολή μια περιοχή με σταθερότητα» δήλωσε ο Γιεκμπούν Εξέν, του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου. «Καταγγέλλουμε επίσης την πολιτική του Ερντογάν που χρησιμοποιεί το μίσος και τον τρόμο ως βάσεις για την εξουσία του», πρόσθεσε.