Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΙΘΑΝΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ...

Η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς μία » ανώμαλη¨ κατάσταση  η οποία ,μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή πραξικοπήματος από τους Κεμαλιστές , λόγω του Κουρδικού...


Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών εμπειρογνωμόνων και αναλυτών.
«Η   αδυναμία να σχηματιστεί βιώσιμη  κυβέρνηση θα είναι ένας από τους κύριους λόγους για την επιδείνωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, δήλωσε ο τουρκολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης A. Sotnichenko, σύμφωνα με  σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με  ειδικούς, η μόνη ευκαιρία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και του ιδρυτή του  σημερινού Προέδρου  της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  θα είναι   μόνο μια ολοκληρωτική νίκη για την κατάληψη  πάνω του  50% των εδρών στο κοινοβούλιο. Αυτό για να επιτευχθεί  απαιτούνται οι ψήφοι και του Κουρδικού  Δημοκρατικού  Κόμματος των Λαών (ΡϋΝ).
Με δεδομένο όμως  το υψηλό ποσοστό του κόμματος των Κούρδων αυτό είναι αδύνατο. Για να  επιτευχθεί κάτι τέτοιο κατά την γνώμη  του Sotnichenko, δεν μπορεί παρά να απαγορευθεί στο  κουρδικό κόμμα  η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία , για παράδειγμα, με την εφαρμογή έκτακτου διατάγματος περί « καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης» στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Πρακτική που υλοποιούν συχνά οι κυβερνώντες στην Άγκυρα.
«Στην περίπτωση  όμως του αποκλεισμού των Κούρδων από το νομικό και πολιτικό πεδίο, η ΝΑ Τουρκία θα μετατρέπονταν σε ένα από τα πιο καυτά σημεία της χώρας . Επίσης ταυτόχρονα θα είχαμε  συγκρούσεις Κούρδων  με Τούρκους  εθνικιστές σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τουριστικά κέντρα, μετατρέποντας την κατάσταση στην χώρα σε πραγματική κόλαση.
Στην  περίπτωση αυτή η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων, θα έφτανε σε επίπεδο  ακόμη χειρότερο και από την περίοδο του 1980, με έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα και με δεκάδες χιλιάδες θύματα.
« Τούρκοι εμπειρογνώμονες μιλούν  για« εξαγωγή της αστάθειας»  στην Τουρκία από την Συρία, και κατά κάποιο τρόπο έχουν δίκιο»,  δήλωσε ο Sotnicheko.
Σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν κερδίσει αρκετούς ψήφους για να σχηματίσει  μια μονοκομματική κυβέρνηση , τότε  θα έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού .
« Τα μέλη αυτού του συνασπισμού  θα προσπαθήσουν στην πορεία  να «πνίξουν»  ο ένας τον  άλλον. Προβαίνοντας  σε ανάλυση των επειγουσών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, και στην ιστορία της Τουρκίας δεν υπήρξε ποτέ επιτυχές παράδειγμα  κυβέρνησης συνασπισμού, κάτι που  κατά κανόνα, οδήγησε στο τέλος στην  αποσταθεροποίηση και στην επιβολή  στρατιωτικού πραξικοπήματος..», κατέληξε ο Ρώσος ο εμπειρογνώμονας.

Το ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας δεν θα γίνει πραγματικότητα

Η Τουρκία δεν έχει απορρίψει επισήμως την ιδέα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο  Sotnichenko, οι δηλώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίες θα συνέβαλαν  στην διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι παρά μια μπλόφα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε βαθιά κρίση, το πρόβλημα των προσφύγων έχει θέσει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της συμφωνίας του Σένγκεν. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΕ έχει όλο και περισσότερο  συμμετοχή σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία  , απομακρυνόμενη από τα χριστιανικά πρότυπα και την σπουδαία ιστορία και πολιτισμό της, στην οποία δεν έχει θέση η Τουρκία» , είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας .
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, εφόσον  δεν έχει ακόμη επιλυθεί το ζήτημα με  την Κύπρο.
« Η Κύπρος είναι ένα άλυτο πρόβλημα, που βάζει τέλος στις προσπάθειες της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα συνεχίζει να καταλαμβάνει παράνομα  ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους ενός κράτους μέλους. Η Κύπρος αναζητά λύση τώρα . Η μη λύση έως  σήμερα δεν οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη θέση  των Ελλήνων αλλά των Τούρκων»,   είπε ο Ρώσος επιστήμονας .
Παιχνίδια γύρω από τον  αγωγό «Turk Stream»
Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε την πιθανότητα  η τουρκική πλευρά να αποχωρήσει  τελικά από το έργο της κατασκευής του αγωγού «Turk Stream» για πολιτικούς λόγους, ( εννοώντας τις ΗΠΑ).
«Η  Άγκυρα αυξάνει τις πιέσεις της στις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και στους  συμμάχους της για την εκδίωξη του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το  Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, γνωρίζουν ότι η  Τουρκία   έχει εναλλακτική λύση, για τον αγωγό «Turk Stream» , ενώ η Ρωσία  προσπαθεί να διαπραγματευτεί, υπερνικώντας  τα εμπόδια για την εφαρμογή του  από τους αντιπάλους της . Ποιος θα είναι ο ισχυρότερος, θα  το γνωρίζουμε μετά τις  εκλογές της 1ης  Νοεμβρίου. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά»,  κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
Η Τουρκία σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας penapostagma.gr, βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου και η έκβαση των εκλογών θα καθορίσουν σίγουρα την πορεία της χώρας. Με δεδομένο όμως το πόλεμο με τους Κούρδους και τις δημοκοπήσεις το σενάριο του στρατιωτικού πραξικοπήματος φαντάζει πιο κοντά από ποτέ.   Εάν οι απόψεις του συγκεκριμένου Ρώσου επιστήμονα  απηχούν έστω και λίγο στην θέση του Κρεμλίνου για την Τουρκία , τότε τα » ψωμιά» των Τούρκων λιγοστεύουν.