Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ...

Μόλις 4 στους 100 Έλληνες θα αγόραζαν σήμερα ακίνητο, τη στιγμή που 1 στους 3 πολίτες δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει το στεγαστικό του, 3 στους 10 ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζουν...


πως δεν θα πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ενώ 4 στους 10 ενοικιαστές υποστηρίζουν πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Marc που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo, όπου το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η αγορά ακινήτων είναι «παγωμένη» και η απαισιοδοξία των ειδικών του κλάδου για ανάκαμψη του Real Estate διάχυτη.


Η αγορά ακινήτων «βουλιάζει» στην αβεβαιότητα, τα capital controls και τη «βόμβα» των κόκκινων δανείων, με τις ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς να είναι ελάχιστες, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επιλύονται θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, τα οποία αποτελούν «βαρίδι» που επηρεάζει και τις επενδύσεις. Μάλιστα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, υποθηκευμένα ακίνητα συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό real estate. Τόνισε δε ότι από αυτά, ακίνητα αξίας 33 δισ. έχουν υποθηκευτεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.