Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΤΖΕΝΤΑ...

Στις τρεις κρίσεις, την οικονομική, το προσφυγικό και την παγκόσμια ασφάλεια που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στάθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός,...


Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική κρίση, προτάσσοντας τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να επανέλθει σε αναπτυξιακού ρυθμούς η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη για απομείωση του χρέους.

«Η Ελλάδα επλήγη πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008, όμως η νεοφιλελεύθερη συνταγή που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε, παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησαν σε εμβάθυνση της κρίσης. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, ο λόγος ΑΕΠ/χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενώ η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση ελλήνων επιταχύνθηκε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην άποψη που συνάντησε ότι «η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη».

«Θέλουμε και μία αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά χρειάζεται να παλέψουμε για μία αναπτυξιακή ατζέντα και όχι μία ατζέντα λιτότητας», είπε και επιχείρησε να γενικεύσει το θέμα λέγοντας ότι και «άλλες φορές στη δεκαετία του 70 ήρθαν χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις με αυτές της Ελλάδας».

«Αντί για τη συνταγή της λιτότητας που προτάθηκε στη χώρα, συμφωνήσαμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία και να ανακτήσει η οικονομία την εμπιστοσύνη και την αναδιάρθρωση του χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας».

«Το μέλλον του κόσμου μας δεν μπορεί να δομηθεί με υψωμένα τείχη και νήπια να πεθαίνουν στην πόρτα μας»

Συνεχίζοντας με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα κατελήφθη εξαπίνης από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, αλλά ο ελληνικός λαός έδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».

«Καταβάλουμε προσπάθεια να διαχειριστούμε τις ροές αυτές με ανθρωπιστικό τρόπο. Να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις υποδοχής και τη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων», τόνισε και πρόσθεσε πως «το μέλλον του κόσμου μας δεν μπορεί να δομηθεί με υψωμένα τείχη και νήπια να πεθαίνουν στην πόρτα μας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό να καταστρέψει τις κοινές μας αρχές», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα πολεμά να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ενότητα»

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρα σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία».

«Η Ελλάδα πολεμά να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ενότητα με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ακούμε ότι δεν έπρεπε να προσφέρουμε στη σταθεροποίηση αυτών των κρατών, αλλά αυτά ήταν τα λάθη του παρελθόντος».

Αναφορικά με τη Συρία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά υπέρ μιας συμφιλίωσης και μιας πολιτικής λύσης».

Από την άλλη, «στη Λιβύη στηρίζουμε τις σχετικές προσπάθειες και  χαιρετίζουμε τις ειρηνευτικές διαδικασίες της περασμένης εβδομάδας», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «κορυφαίας σημασίας την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

«Πρέπει να δημιουργηθεί ελεύθερο κράτος στην Παλαιστίνη», είπε ο κ. Τσίπρας, στη βάση μιας «ειρηνικής συνύπαρξη με το Ισραήλ», όπως εξήγησε.

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την εθνική της κυριαρχίας», τόνισε. «Δεν πρέπει να στρατικοποιηθεί η Ουκρανία» δήλωσε και χαιρέτισε τις κινήσεις του ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε «κοινή δράση και απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος». «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το κίνημα των τζιχαντιστών που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά», είπε.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Παραμένει το πρόβλημα της Κύπρου και είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί μία βιώσιμη συμφωνία για την Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, προς όφελος όλων».

«Στα δυτικά Βαλκάνια προάγουμε τις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα επιτάχυνε τις δεσμεύσεις προς ομαλοποίηση όλων των διαφορών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Όλοι οι λαοί στον πλανήτη παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες στη χώρα μου παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.