Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΟΥΣΕΙΝ ΧΑΜΕΝΤΑΝΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

Τη στιγμή που η ρωσική επέμβαση κατά στόχων των τζιχαντιστών συνεχίζεται από αέρος και θαλάσσης στη Συρία, οι Ιρανοί που διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μετρούν ήδη την πρώτη σημαντική...


απώλειά τους.

Ο στρατηγός του στρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Χαμεντανί, έχασε τη ζωή του από τζιχαντιστές κοντά στο Χαλέπι της Συρίας προκαλώντας σοκ στην Τεχεράνη.


Ο Χαμεντανί, εκτελούσε χρέη στρατιωτικού συμβούλου δίπλα στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και δη του Σύρου προέδρου, ενώ διατελούσε σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των δυνάμεων του καθεστώτος.
Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί εδώ και καιρό συνεργάζονταν με τη Μόσχα για να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο με σκοπό την προστασία του Άσαντ και ενδεχομένως την παραμονή του στην εξουσία, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αυξήσουν σημαντικά την εμπλοκή τους στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται έπειτα από τέσσερα χρόνια.
Ο Χαμεντανί, λοιπόν, ο οποίος ήταν βετεράνος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα οκτώ χρόνια πολέμου του Ιράν με το Ιράκ, θεωρείται ότι ήταν ένας από τους στρατιωτικούς-κλειδί για τις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, αλλά και για τον συντονισμό του συριακού στρατού και των Ιρανών εθελοντών που στηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ.
Βέβαια, οι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης επιμένουν πως στη Συρία υπάρχουν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι, διαψεύδοντας την παρουσία μαχητών σε συριακό έδαφος, ωστόσο το γεγονός ότι ο Χαμεντανί έπεσε στη μάχη μαρτυρά την πραγματικότητα.