Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ...

Την παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου σε απόσταση λιγότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει στη Νότια Σινική Θάλασσα καταδίκασε σήμερα η Κίνα, καταγγέλλοντας «απειλή για την κυριαρχία της»...Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλεε σήμερα το πρωί στα ύδατα πέριξ τουλάχιστον ενός από αυτά τα νησιά που διεκδικεί η Κίνα στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπράτλι, είχε δηλώσει νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ελιγμοί επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα από τις κινεζικές αρχές που εξέφρασαν τη «σφοδρή αντίθεσή τους».

Το πλοίο «εισήλθε παράνομα και χωρίς την άδεια της Κίνας» στα χωρικά ύδατα πέριξ των νησιών του αρχιπελάγους Σπράτλι, δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό «συνιστά απειλή για την κυριαρχία της Κίνας και των συμφερόντων της στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε και επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει «αδιαμφισβήτητη» κυριαρχία επί του αρχιπελάγους και των χωρικών υδάτων του. Το Πεκίνο «αντιτίθεται απόλυτα στο γεγονός ότι μια τρίτη χώρα χρησιμοποιεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη αεροπορική διέλευση ως πρόσχημα για να θιγεί η εθνική κυριαρχία της Κίνας». Η κυβέρνηση θα «απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια».

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, σε σχόλιο του έκρινε ότι η διέλευση του αμερικανικού πλοίου συνιστά «φανερή πρόκληση και επίδειξη δύναμης υπό το πρόσχημα του ελέγχου της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή».

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον νόμο, πραγματοποίησαν παρακολούθηση του πλοίου, το ακολούθησαν και μετά του απηύθυναν προειδοποίηση», πρόσθεσε ο Λου.

Η Κίνα θεωρεί χωρικά της ύδατα τη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά αυτά, που κατασκευάστηκαν πάνω σε νησιά τα οποία μερικές φορές μόλις που διακρίνονται.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, και υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να χτίζει έτσι μια κυριαρχία σε αυτά τα στρατηγικής σημασίας χωρικά ύδατα. «Επιχειρούμε ως συνήθως στη Νότια Σινική Θάλασσα και πλέουμε στα διεθνή ύδατα όταν θέλουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αμερικανός αξιωματούχος.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα όπου διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης, επιταχύνοντας εδώ και ένα χρόνο τη μετατροπή κοραλλιογενών υφάλων σε λιμάνια, διαδρόμους και άλλες υποδομές.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται πραξικόπημα από τον κινεζικό γίγαντα, με το οποίο μπορεί να αποσπάσει τον έλεγχο μιας από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.

Τα Σπράτλι, που περιλαμβάνουν περίπου εκατό ακατοίκητα νησάκια και υφάλους, διεκδικούνται από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που χρονολογείται από το καλοκαίρι, σχεδόν 12.000 στρέμματα τεχνητής γης κατασκεύασε η Κίνα στα χωρικά ύδατα. «Η Κίνα επιχωμάτωσε 17 φορές περισσότερη γη σε 20 μήνες σε σχέση με αυτά που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε 40 χρόνια» διεκδικώντας το αρχιπέλαγος.

Η Κίνα κατασκεύασε διάδρομο μήκους 3.000 μέτρων επί του υφάλου Fiery Cross, ο οποίος πλέον αποκαλείται από τους αναλυτές «το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο».

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και χρόνια έναν «κώδικα δεοντολογίας» μεταξύ των χωρών της περιοχής και τάσσονται υπέρ μιας επίλυσης της εδαφικής διαφοράς έπειτα από διαπραγμάτευση. Επισήμως αρνούνται να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ντε φάκτο τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στο τετελεσμένο γεγονός που προβάλλει η Κίνα.