Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 230.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...

Eπιστολή στην οποία γίνεται αναφορά σε μαχαίρι ως και 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από τον επόμενο μήνα απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων...Η καταβολή των μερισμάτων για τον Νοέμβριο είναι κυριολεκτικά στον αέρα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρο το ποσό για αυτόν τον μήνα. Η πληρωμή του Νοεμβρίου όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά όπως αναφέρει η Διοίκηση του Ταμείου, η δυνατότητα που έχει είναι να καταβάλλει το 60% ή και το 50% του μερίσματος στους δικαιούχους του, προχωρώντας δηλαδή σε περικοπή κατά 40% ως 50% οριζόντια σε όλα ανεξαιρέτως τα μερίσματα.

Το ΜΤΠΥ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες την περασμένη εβδομάδα ζητώντας πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της τάξης των 16-18 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο με τη Διοίκησή του να εξηγεί ότι χωρίς ενίσχυση θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το μισό μέρισμα.

Στο περιεχόμενο της επιστολής αναφέρεται, ότι για την πληρωμή του Νοεμβρίου θα χρειαστούν περίπου 40-42 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα του Ταμείου είναι 16 εκατ. ευρώ (ή και λιγότερα) και η μόνη πηγή ρευστότητας είναι άλλα 12 εκατ. ευρώ τα οποία θα εισπραχθούν μέσα στον Νοέμβριο από τις εισφορές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Με αυτά τα μεγέθη το Ταμείο θα πρέπει να πληρώσει για μερίσματα 28 εκατ. ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) αντί 42 εκατ. ευρώ. Στην πράξη θα μπορεί να καταβάλει μόνο το 60% με 50% του μερίσματος για τον επόμενο μήνα με οριζόντια μείωση σε όλους τους δικαιούχους.

Στην περίπτωση αυτή το μέσο μηνιαίο μέρισμα των 150 ευρώ θα πέσει στα 90 ή και 80 ευρώ.