Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ VOLKSWAGEN KAI AUDI...

Να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που θέτουν κάτοχοι αυτοκινήτων Volkswagen μετά την αποκάλυψη ότι συγκεκριμένα οχήματα ντίζελ εκπέμπουν ρύπους πάνω από τα επιτρεπτά όρια επιχειρούν οι Financial Times...Ο Γερμανός κατασκευαστής έχει αποκαλύψει ότι το ζήτημα μπορεί να αφορά περίπου 11 εκατ. από τα οχήματά του παγκοσμίως και έχει αφήσει στην άκρη 6,5 δισ. ευρώ για να καλύψει πιθανά κόστη.

Όσοι κατέχουν VW ή Audiπρέπει να ξέρουν τα εξής σύμφωνα με τους Financial Times:

Εχω πετρελαιοκίνητο Volkswagen. Πώς επηρεάζει το αυτοκίνητό μου το σκάνδαλο;

Δεν επηρεάζονται όλα τα μοντέλα ντίζελ. Η ΕPA υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ αφορά πέντε μοντέλα που κατασκευάστηκαν μετά το 2009 και έχουν κινητήρες TDI.

Eίναι εκδόσεις των μοντέλων Jetta, Beetle, Golf, Passat και Audi A3:

• Jetta (κατασκευής 2009-2015)
• Jetta SportWagen (2009-2014)
• Beetle (2012-2015)
• Beetle Convertible (2012-2015)
• Audi A3 (2010-2015)
• Golf (2010-2015)
• Golf SportWagen (2015)
• Passat (2012-2015)

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ένα από τα αυτοκίνητα της λίστας;

Για την ώρα τίποτα. Στις ΗΠΑ, οι αρχές έχουν δώσει στη VW διορία έως και ένα χρόνο για να σχεδιάσει ένα επιδιορθωτικό σύστημα. Όταν οι αρχές ικανοποιηθούν από την πρόταση της εταιρείας, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναμένουν μια ειδοποίηση για ανάκληση των οχημάτων τους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η VW έχει παραδεχτεί ότι περίπου 11 εκατ. οχήματα μπορεί να επηρεάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά τα όρια για την εκπομπή ρύπων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, οπότε οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν αν η VW παραβίασε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οι ιδιοκτήτες σε άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα των ερευνών των ρυθμιστικών τους αρχών.

Σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή για οδήγηση;

Όχι, τα αυτοκίνητα είναι απολύτως ασφαλή.

Πόσο θα κοστίσει η επισκευή τους;

Το κόστος θα το επωμιστεί η VW, για αυτό τον λόγο ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία ότι θα βάλει στην άκρη 6,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου.

Θα βγω χαμένος αν έχω ένα από τα αυτοκίνητα αυτά;

Αν υποθέσουμε ότι η VW βρει ένα σύστημα επιδιόρθωσης που έχει αποτέλεσμα, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις στις επιδόσεις του αυτοκινήτου σου. Αν η επιδιόρθωση του λογισμικού μειώνει τις εκπομπές ρύπων, τότε ενδέχεται να επηρεαστεί η επιτάχυνση, ή η κατανάλωση καυσίμου, ή και τα δύο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπάρξει μια φυσική αλλαγή στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου, τότε μπορεί να αυξηθεί το βάρος του οχήματος και να οδηγήσει υψηλότερα την κατανάλωση.

Θα επηρεάσει την αξία του οχήματός μου;

Η αξία μεταπώλησης των επηρεαζόμενων οχημάτων μπορεί να μειωθεί. Είναι επίσης πιθανό οι ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ να δυσκολευτούν να βρουν αγοραστές προτού επιδιορθωθούν τα οχήματα.