Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

O SUPER MARIO ΕΓΙΝΕ ΣΥΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ...

Μια διαφορετική εκδοχή του διάσημου παιχνιδιού της Nintendo, σκέφτηκε να φτιάξει ένας καλλιτέχνης, με στόχο να προβάλλει ξεκάθαρα την σκληρή πραγματικότητα των Σύρων προσφύγων που ταξιδεύουν για την Ελλάδα και την Ιταλία...


με απώτερο στόχο την ελεύθερη Ευρώπη.

Βόμβες, τζιχαντιστές, εμφύλιος και μια θάλασσα επικίνδυνη με στόχο μια Ευρώπη - φρούριο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το «Refugee Mario», μια παραλλαγή του γνωστού video-game που εφηύρε ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Σαμίρ αλ Μουφτί, ώστε να μεταφέρει με «εύπεπτο δυτικό τρόπο» τα δεινά της συνεχώς κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης και το δράμα των συμπατριωτών του.

Αφορμή για να απευθυνθεί στο «pop» αισθητικό κριτήριο του μέσου κατοίκου της πολιτισμένης Δύσης, αναπαριστώντας τις κακουχίες πριν το μεγάλο ταξίδι στα χέρια των δουλεμπόρων, όπως δηλώσει ο Μουφτί στο BBC, στάθηκε ο χαμός του καλύτερού του φίλου.

«Πριν από πέντε μήνες ο καλύτερος μου φίλος πνίγηκε ταξιδεύοντας από την Σμύρνη στην Ελλάδα. Εξερράγη η μηχανή του σκάφους που τον μετέφερε. Όταν το έμαθα, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω τον Super Mario πρόσφυγα. Χρειαζόμουν μια απλή και κατανοητή ιδέα που δεν θα χρειάζεται μετάφραση σε καμία γλώσσα. Επέλεξα τον Super Mario γιατί είναι ένα παιχνίδι γνωστό σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με την μουσική που ακούς χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις την γλώσσα» συμπληρώνει ο Μουφτί, τονίζοντας πως χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Ο καλλιτέχνης που πλέον ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που ανασαίνει κάτω από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού έναντι των Κούρδων, έχει υπάρξει κι άλλες φορές επικριτικός απέναντι στους ιθύνοντες για τα δεινά της περιοχής του και των κατοίκων της. Παλαιότερα έχει δημοσιεύσει, animation με τις ομιλίες του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ σατιρίζοντάς τες με καυστικό τρόπο.