Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΞΑΗΜΕΡΟ ΦΩΤΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ...

Έχοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών για του για εφαρμογή των συμπεφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβές και για διαρκή αξιολόγηση του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου από τα πεπραγμένα τους, ο πρωθυπουργός,...


Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες αυτή τη φορά για το υπερατλαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναβάλει την ορκωμοσία των νέων βουλευτών για μία εβδομάδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συνοδευτεί από σειρά διεθνών επαφών υψηλής σημασίας καθώς εκτός των άλλων και αν και δεν έχει οριστεί επίσημο ραντεβού, ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Ομπάμα, με τον δεύτερο να τον συγχαίρει για την επανεκλογή του και με αντικείμενο τόσο το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, όσο και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν την υψηλή σημειολογία της επικείμενης συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών, καθώς έρχεται αμέσως μετά την επανεκλογή του και πριν αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της γενναίας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, ερχόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο σε σύγκρουση με το Βερολίνο, ενώ πρόσφατες είναι και οι σχετικές πιέσεις της Ουάσιγκτον στη Γερμανία για το κλείσιμο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες έγιναν με κύριο εκφραστή τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες πολλών κρατών, όπως τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου εκλαμβάνεται επίσης ως υψηλής σημασίας, καθώς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που το μεταναστευτικό - προφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ο ρόλος της Τουρκίας στην ανακοπή των προσφυγικών ροών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της όποιας ενδεχόμενης λύσης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού για την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Στο ενδιάμεσο των διεθνών επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, όσο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς θα συμμετέχει και σε πάνελ του Hellenic Initiative, του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Μπιλ Κλίντον και στο οποίο μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της ομογένειας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο.

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου

Με ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα και πληθώρα συναντήσεων στη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όπου θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα έχει πληθώρα διαδοχικών διμερών και πολυμερών συναντήσεων με ομολόγους του, με αξιωματούχους άλλων χωρών και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ειδικότερα, σε διμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κοσόβου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας, ενώ θα έχει επαφές με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Λιάντ.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε συντονιστικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Επιπλέον, θα λάβει μέρος στη Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών για την Ισότητα των Φύλων, στην εκδήλωση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από Τρομοκρατικές ομάδες, στη συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την Κρίση στη Συρία, καθώς και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Θα συμμετάσχει, ακόμα, στην Ανοικτή Συζήτηση Υπουργικού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Maintenance of International Peace and Security: Settlement of Conflicts in the Middle East and North Africa and Countering the Terrorist threat in the Region» που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Τέλος, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και θα έχει επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις.