Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

Η Παιδεία θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας μας και σε αυτήν θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από την κυβέρνηση. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του...


Υπουργικού Συμβουλίου έκανε λόγο για εμβληματική παρέμβαση στην Παιδεία και την Έρευνα ,αναφέροντας ότι «εδώ είναι πρώτιστη ανάγκη να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα, αξιοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, ενώ επίσης πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες, αλλά και τις δυσλειτουργίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».«Από το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα κενά στα σχολεία μέχρι το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και τη σύνδεση του σχολείου με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έχουμε ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων αλλά και προκλήσεων μπροστά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προηγούμενη περίοδος είχε αφήσει φυσικά μια μεγάλη παρακαταθήκη δράσεων και ώριμων νομοσχεδίων τα οποία άμεσα, με το που θα ανοίξει η Βουλή, θα προωθηθούν προς ψήφιση. Ανάμεσα σε αυτά είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. «Όλα αυτά είναι ήδη έτοιμα. Με το που θα ανοίξει η Βουλή, θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν άμεσα, μετά, βεβαίως, την απαραίτητη διαβούλευση, τον διάλογο και την κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μετά από πολλές εκδόσεις και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο, συγκεντρώνοντας 6.050 σχόλια, με τα 3.528 εξ αυτών να αφορούν τις ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές. Σε αυτό περιλαμβάνονταν και άρθρο για τις μετεγγραφές το οποίο όμως κατατέθηκε ως βουλευτική τροπολογία.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε μεταξύ των άλλων τη σύσταση τριών βασικών κύκλων κυβερνητικού σχεδιασμού για να διευκολυνθεί ο συντονισμός και η συνεργασία, κύκλους διυπουργικής επαφής, ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής πολιτικός σχεδιασμός νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο κύκλο, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στο οποίο θα συμμετέχουν τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας και θα έχει κύριο στόχο το συντονισμό των πολιτικών για την στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Καλόγηρος Βασίλειος