Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ...

Τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμα τρεις τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους και μονάδες του λιβυκού στρατού κοντά στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης...Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης επιτέθηκαν εναντίον ισλαμιστών στη Βεγγάζη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑ Νάσερ αλ Χάσι χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για απώλειες.

Οι μάχες σε πολλαπλά μέτωπα υπογραμμίζουν το χάος στη Λιβύη, όπου πολυάριθμες ένοπλες παρατάξεις έχουν ταχθεί υπέρ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που αντιπαρατίθενται για την εξουσία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μετακινήθηκε στην ανατολική Λιβύη αφότου η πρωτεύουσα, η Τρίπολη, καταλήφθηκε από  συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που εγκαθίδρυσε δική της Βουλή και κυβέρνηση.

Οι δύο πλευρές διοικούν χαλαρές συμμαχίες οργανώσεων ανταρτών που είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κι έχουν χωριστεί βάσει πολιτικών, τοπικών και εθνοτικών γραμμών.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος έχει αξιοποιήσει το χάος: έχει καταλάβει εδάφη, έχει εκτελέσει ξένους υπηκόους κι έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών στην Τρίπολη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμεσολαβούν τους τελευταίους μήνες σε έναν διάλογο για να πειστούν οι δύο αντίπαλες πλευρές να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας , μια προσπάθεια η οποία μέχρι σήμερα έχει αποβεί άκαρπη.