Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΕΦΕΞΗΣ...

Τα κέρδη που είχαν πρόσφατα οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πιθανόν να είναι πιο ήπια εφεξής, καθώς ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς παραμένει δύσκολος, σύμφωνα με δηλώσεις διαχειριστών επενδυτικών ταμείων στο πρακτορείο Bloomberg...Η διαδικασία της ένταξης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πάρει χρόνο, λένε οι διαχειριστές, καθώς υπάρχουν αρκετά εμπόδια, ενώ η νέα κυβέρνηση πιθανόν να μη μπορέσει να εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος βοήθειας, προκειμένου η ΕΚΤ να εξετάσει (να αγοράσει) τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των διαχειριστών κεφαλαίων σχετικά με τις προοπτικές των ελληνικών τίτλων:

Invesco

Η Invesco παραμένει εποικοδομητική σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα και έχει μία μικρή έκθεση σε αυτά, καθώς υπάρχουν ορισμένα θετικά συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Nicholas Wall, συνδιαχειριστής του Invesco European Bond Fund. Ήταν μία μεγάλη νίκη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η υπέρ του προγράμματος θέση της αντιπολίτευσης αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πιο ήρεμο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να γίνουν επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ πριν τον Δεκέμβριο και ο δρόμος για την ένταξή τους στο πρόγραμμα δεν είναι εύκολος, σύμφωνα με τον Wall. Εν μέρει, αυτό εξαρτάται από την επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων από την ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την αξιόπιστη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα, δήλωσε. Συνεπώς, η αποδοχή και πάλι των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων είναι απίθανη πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Επιπρόσθετα, ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφής. Εάν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτική, μπορεί να υπάρξουν φωνές για περαιτέρω λιτότητα και οι επενδυτές είναι πιθανόν να συνεχίσουν να ζητούν ένα μεγαλύτερο, σε σχέση με το 2014, επασφάλιστρο κινδύνου για τις αγορές ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Wall.

Fidelity

H Fidelity είναι απρόθυμη να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων της πριν υπάρξει πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Fidelity θα περιμένει, επίσης, από την ελληνική οικονομία να στείλει θετικά μηνύματα, δήλωσε ο αναλυτής της, Dierk Brandenburg, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η άποψη της εταιρείας για τα ελληνικά ομόλογα παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη το καλοκαίρι και στην πορεία για τις εκλογές. Η ΕΚΤ είναι απίθανο να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα σύντομα στο πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς πρέπει προηγουμένως να έχουν εκπληρωθούν αρκετοί όροι, δήλωσε ο Brandenburg. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα, από τη μία πλευρά μία ισχυρή εντολή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά πιθανόν να ζητήσει μεγαλύτερη συναίνεση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο Brandenburg.

Pioneer Investments

Δεν υπάρχει πιθανότητα το αξιόχρεο της Ελλάδας να αναβαθμισθεί σε επενδυτική κατηγορία βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν η χώρα περάσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς η επανάκτηση μίας αξιολόγησης επενδυτικής διαβάθμισης είναι πιθανόν να πάρει χρόνια, σύμφωνα με τον Tanguy Le Saout, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος για την Ευρώπη στην Pioneer Investments. Η Pioneer δεν επενδύει στην Ελλάδα, επειδή το αξιόχρεο της δεν έχει επενδυτική διαβάθμιση, δήλωσε ο ίδιος στις 22 Σεπτεμβρίου. Το όποιο νέο ράλι των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα υπάρξει στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος, η οποία πιθανόν να έχει μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα λόγω των ελληνικών εκλογών, σύμφωνα με τον Le Saout.

Natixis Asset Management

Η Natixis AM αποφεύγει αγορές ελληνικών ομολόγων, λόγω των ανεπαρκών συνθηκών ρευστότητας και καθώς η όποια επενδυτική ευκαιρία φαίνεται «αρκετά απομακρυσμένη», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής Axel Botte στις 23 Σεπτεμβρίου. Τα καλά νέα από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πιο αριστερή πτέρυγά του έχει φύγει και η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ασφαλής, δήλωσε. Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να συμπεριλάβει τα κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης, ύστερα από την επίσημη υπογραφή του νέου προγράμματος, μάλλον πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην κάνει διαφορά για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς αυτή παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές, πρόσθεσε ο Botte.

Greylock

H Greylock θα εξετάσει την αύξηση των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς η υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές φαίνεται τώρα πιθανή, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πολιτική εντολή γι' αυτή, δήλωσε ο Diego Ferro, συνδιαχειριστής επενδύσεων στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν αναλυτικά τι θα γίνει με την υλοποίηση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, και τι θα γίνει με τις τράπεζες της χώρας. Τόσο η αγορά ομολόγων όσο και η αγορά μετοχών της Ελλάδας είναι πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν διακυμάνσεις, αλλά θα τείνουν να έχουν καλές επιδόσεις, δήλωσε. Η Greylock έχει έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ορισμένες μετοχές, και έχει επωφεληθεί από την πρόσφατη εξασθένηση της ελληνικής αγοράς για να αυξήσει τις θέσεις της, σημείωσε ο Ferro.