Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΕ...

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι η συρροή χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη είναι μία διαχειρίσιμη κρίση παρά το δυσλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου...«Το ευρωπαϊκό σύστημα του ασύλου είναι βαθειά δυσλειτουργικό, λειτουργεί κακά. Ορισμένες χώρες καταβάλλουν το μεγάλο μέρος της προσπάθειας και η προσπάθεια των υπολοίπων είναι ανύπαρκτη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5.

«Με 4.000 αφίξεις προσφύγων ημερησίως στην Ευρώπη το σύστημα έχει γίνει χαώδες, τίποτε δεν λειτουργεί που να επιτρέπει μία διαχείριση με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», είπε ζητώντας την σύσταση «λειτουργικών κέντρων υποδοχής στα σημεία άφιξης» των προσφύγων, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα... αλλά, σε πλανητικό επίπεδο, δεν πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι το 86% των προσφύγων παγκοσμίως βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Πρόκειται για μία διαχειρίσιμη κρίση εάν όλοι συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα κοινής δράσης», είπε.

Η μετακίνηση πληθυσμών εξαιτίας συρράξεων έχουν γνωρίσει «μία τελείως απίστευτη αύξηση τα τελευταία χρόνια περνώντας από τα 11.000 άτομα ημερησίως στα 42.500 το 2014», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιαμσός των πολεμικών συρράξεων παντού στον κόσμο και ότι παλαιοί πόλεμοι παραμένουν ανεπίλυτοι», είπε προσθέτοντας: «Η ατιμωρησία και το απρόβλεπτο είναι παντού παρόντα και φοβάμαι ότι στα χρόνια που έρχονται η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Από τον Ιανουάριο, 365.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 2.700 έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.