Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΑΡΥΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ...

Μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού καθώς και αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτι στην Πτολεμαΐδα.
Κατασχέθηκαν 5 πολεμικά τυφέκια, 12 οπλοβομβίδες, 63 χειροβομβίδες,...2 περίστροφα και πάνω από 62.000 φυσίγγια. Επίσης κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερης αρχαιολογικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής αξίας, των ελληνιστικών και κλασσικών χρόνων και της εποχής του σιδήρου.

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 57χρονος ημεδαπός και σχηματίστηκε σε βάρος του ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις των νόμων περί όπλων, εκρηκτικών και αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού σε ακατοίκητο σπίτι στην Πτολεμαΐδα, εντός του οποίου ο 57χρονος αποθήκευε πολεμικό υλικό που κατείχε, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 12 οπλοβομβίδες, 5 πολεμικά τυφέκια, 1 υποπολυβόλο, 2 περίστροφα, 31 επιθετικές χειροβομβίδες, 32 αμυντικές χειροβομβίδες, 37 χειροβομβίδες άλλων τύπων, 62.434 φυσίγγια διαφόρων τύπων, διάφορες μεταλλικές συσκευασίες με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, 41 μεταλλικά κουτιά με πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών στρατιωτικού υλικού, φωτοβολίδες κλπ.


Ακόμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2 ακέραιοι πήλινοι κάνθαροι, με γραπτή διακόσμηση τύπου «Δυτικής κλιτύος»,
- 1 ακέραιος πήλινος ερυθρόμορφος κρατήρας,
- 2 ακέραια πήλινα μονόμυξα λυχνάρια,
- 1 άωτο σκυφίδιο,
- 2 τμήματα μεταλλικού (μολύβδινου) αγγείου,
- 1 ακέραιο ασημένιο στρεπτό βραχιόλι και
- 1 ακέραια χάλκινη οκτώσχημη πόρπη.


Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών συμμετείχαν και κλιμάκια της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος και της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών καθώς και πυροτεχνουργός του Στρατού.


Το πολεμικό υλικό που κατασχέθηκε παραδόθηκε προς φύλαξη στην αρμόδια στρατιωτική Μονάδα, ενώ τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Η προανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.