Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΡΕΤΡΟ ΤΡΑΒΑ ΤΑ ΓΚΕΜΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ...

Με μία εισήγηση που κατά πολλούς ξύπνησε μνήμες τόσο Ανδρέα Παπανδρέου όσο και Κώστα Καραμανλή, αλλά και με την επιβεβλημμένη από τη συμφωνία με τους πιστωτές μεταρρυθμιστική ατζέντα που παρέπεμπε...


στη σημιτική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τραβήξει τα «γκέμια» των νέων υπουργών του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έχοντας βρεθεί στη δεινή θέση να βλέπει τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης να μετατρέπονται σε πολλές περιπτώσεις σε «τηλεπερσόνες» των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών και γνωρίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι ασφυκτικό, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέσα στο φθινόπωρο, για να ανοίξει εν συνεχεία η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και καθυστερήσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προσήλωσης στο έργο σε όλους τους υπουργούς του με ορίζοντα εξαμήνου, στο οποίο θα αξιολογηθεί το έργο τους.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, θα κρατά τηλεβαρόμετρο, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα των εμφανίσεων και των δράσεων όλων των υπουργών.

«Κανείς δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό και εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που σας ανατίθεται. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε με το έχει ο θεός», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής και τους κάλεσε να βιαστούν να παράξουν έργο «το οποίο θα κριθεί αντικειμενικά. Σε έξι μήνες ο καθένας θα πρέπει να παρουσιάσει έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου».

«Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε άμεσα και τις συνεχείς τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού. Όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Υπάρχουν άλλοι που μπορούν να κάνουν αυτό αποτελεσματικά. Βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος. Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Η θέση τους είναι στα υπουργεία και όχι μόνο. Και εκεί όπου παρουσιάζονται προβλήματα και με τους φορείς να λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Μιλάει καλύτερα σας διαβεβαιώνω όποιος μιλάει με τα έργα του» πρόθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ύφος της νέας διακυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στο λιγότερα συνθήματα και πολλή δουλειά. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να βρεθούμε εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα για να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις και να κριθούμε φυσικά όλοι από την αποτελεσματικότητά μας» υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού

Περιγράφοντας το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων». Όπως εξήγησε:

- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

«Ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο»

«Ο λαός μας ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το σύνθημα της κυβερνησιμότητας, θέλοντας να γυρίσει σελίδα από τα λάθη της πρώτης διακυβέρνησης του επταμήνου. «Όλοι μαζί καλούμαστε να τιμήσουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού για δεύτερη φορά σε 8 μήνες και να φανούμε άξιοι της επιλογής τους, να φέρουμε στη χώρα τις απαραίτητες τομές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα και με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη «σε τέσσερα χρόνια να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει επιστρέψει σε μία ανάπτυξη αλλά με κοινωνικό πρόσωπο, μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους ανθρώπους ειδικά τους νέους επιστήμονες, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισότιμος εταίρος στην ΕΕ».

Στον ορίζοντα της τετραετούς θητείας είναι στόχος απόλυτα εφικτός αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χωράς και να δουλέψουμε σκληρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη πιο δύσκολο και επίπονο έργο, «να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο». Συμπλήρωσε πως «την τελευταία πενταετία το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε και οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, βυθίζοντας στην απελπισία μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας».

«Θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη. Έχουμε να αντιτείνουμε το μοντέλο που στηρίζεται στον σεβασμό της εργασίας και στην έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων. Πρέπει όμως πρωτίστως να εργαστούμε για το όσο δυνατόν γρηγορότερο αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας».

«Έχουμε την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή», υπογράμμισε, ενώ μίλησε και για τη σημασία της πρώτης αξιολόγησης «για να ανοίξουν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δύσκολων σημείων της συμφωνίας τα οποία εμείς διαπραγματευτήκαμε και γνωρίζουμε και τον τρόπο για να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο. Η συμφωνία περιλαμβάνει και σειρά θετικών δράσεων αλλά και ανοιχτών θεμάτων χάρη στη δική μας επιμονή», ανέφερε.

«Στα ανοιχτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να διατηρήσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του λαού», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά ως ανοιχτά θέματα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές, το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «προϋπόθεση για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη «να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας», ενώ ανέφερε ότι «εμβληματική πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στα ζητήματα της Παιδείας και της έρευνας». «Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια», σημείωσε.

«Ανθρωπιστική κρίση, ανεργία έχουν γίνει βήματα που πρέπει να συνεχιστούν για να ανακουφίζονται οι πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης», παρατήρησε και χαρακτήρισε σημαντικό και το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μίλησε επίσης για κυβερνητική προτεραιότητα όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

«Έχουμε κάνει βήματα, αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Από το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, η περίοδος διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Και ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο», παρατήρησε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη «να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας», ενώ ανέφερε ότι «εμβληματική πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στα ζητήματα της Παιδείας και της έρευνας». «Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια», σημείωσε.

«Ανθρωπιστική κρίση, ανεργία έχουν γίνει βήματα που πρέπει να συνεχιστούν για να ανακουφίζονται οι πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης», παρατήρησε και χαρακτήρισε σημαντικό και το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μίλησε επίσης για κυβερνητική προτεραιότητα όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

«Έχουμε κάνει βήματα, αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Από το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, η περίοδος διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Και ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο», παρατήρησε.

Άμεσα θα προωθηθούν για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.