Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Ο επικεφαλής της τουρκικής προσωρινής κυβέρνησης Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων υπουργών σε αντικατάσταση των δύο μελών του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας που παραιτήθηκαν χθες...


Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανατέθηκε σε μία ειδική σε διεθνή θέματα, την Μπερίλ Ντεντέογλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, και εκείνο της Ανάπτυξης στον μέχρι σήμερα υφυπουργό Τζουνέιτ Ντουζγιόλ, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι προκάτοχοί τους, ο Αλί Χαϊντάρ Κόντζα και ο Μουσλούμ Ντογάν, αποχώρησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση χθες, έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. «Είμαστε αντίθετοι στη λογική του πολέμου που προωθεί το AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)», δήλωσε ο Κόντζα στους δημοσιογράφους.

Ο Κόντζα και ο Ντογάν ήταν οι δύο πρώτοι υπουργοί στην τουρκική πολιτική ιστορία που προέρχονταν από ένα φιλοκουρδικό κόμμα, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Αναφερόμενος στην παραίτηση των δύο υπουργών, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε χθες βράδυ τηλεοπτικά τη βούλησή τους να «σπιλώσουν την προεδρία».