Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΙΛΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ...

Χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται ακόμη υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην Αδριανούπολη, στη βορειοδυτική Τουρκία, περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα,...


ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία Ντουρσούν Άλι Σαχίν στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

Εδώ και μερικές ημέρες, εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει στο Εντίρνε με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να αποτρέψουν μια συρροή προσφύγων κατά μήκος των συνόρων, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αποκλείσουν στον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χλμ., όπου εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε πούλμαν.

Ορισμένοι κατάφεραν ωστόσο να φθάσουν στο Εντίρνε με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή και πεζή ακόμη. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης υπό τη στενή επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα, ενώ οι τοπικές αρχές τούς διένειμαν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και αντίσκηνα.

«Πέρυσι φιλοξενήσαμε 50.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε μόνο 25.000. Φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να πείσουμε 7.500 ανθρώπους να επιστρέψουν στους καταυλισμούς. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την ίδια μέθοδο», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να έλθουν μέσω θαλάσσης, που είναι ο πιο σύντομος δρόμος, αλλά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μόλις χθες, 22 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Κω.