Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

GUARDIAN: Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Ένα κόμμα κατά του ευρώ και υπέρ της δραχμής έχει στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία άνοιξε το δρόμο για εκλογές στην Ελλάδα, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian...


Όπως αναφέρει, ο μαρξιστής πρώην υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σχημάτισε το δικό του κίνημα από «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε τη διερευνητική εντολή και δεν έχασε χρόνο να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στους πρώην συντρόφους του.

Ο 63χρονος Λαφαζάνης γνωρίζει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος είναι αποφασισμένος να περάσει το μήνυμά του κατά της λιτότητας.

«Μπορεί ο Λαφαζάνης να μην είναι ένα νέο και φρέσκο πρόσωπο, αλλά μπορεί να έχει επίδραση στα παλαιότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τη στροφή 180 μοιρών που έκανε το κόμμα τους. Έτσι, η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να πάει καλύτερα από ό,τι περιμένει κανείς. Το 1/3 των Ελλήνων θέλουν να επιστρέψουν στη δραχμή και είναι δεδομένο πως ο Λαφαζάνης θα απευθυνθεί σε αυτούς, όπως και στο 625 που ψήφισε "Όχι" στο πρόσφατο δημοψήφισμα», δηλώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, Δημήτρης Κερίδης.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μειώνονται και οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του, ειδικά αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κατορθώσουν να «πιάσουν» το 3%, σημειώνει ο Guardian.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γερμανική Bild, η οποία έδειξε ότι το κόμμα Λαφαζάνη συγκεντρώνει 8%. Και αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 28%, η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται πολύ μακριά, στο 25%.

«Είναι πολύ πιθανό ο Τσίπρας να βγει πρώτος, αλλά ο Λαφαζάνης του μειώνει τη βάση των ψηφοφόρων του και τού δυσκολεύει την προσπάθεια να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία», σημειώνει ο κ. Κερίδης. «Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική ελίτ της Αθήνας υπερεκτιμά τον Τσίπρα θεωρώντας πως είναι ο ηγεμόνας του πολιτικού σκηνικού, η νέα δύναμη που θα αναμορφώσει την Ελλάδα», προσθέτει.