Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

ΧΑΜΟΝΤ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ...

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα μπορούσε να αρχίσει από την άνοιξη φέτος.Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τεχεράνη για την επαναλειτουργία...


της βρετανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Χάμοντ είπε πως αναμένει ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εγκρίνουν μέχρι τον Οκτώβριο τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο.

Ο Χάμοντ είπε πως θα πρέπει να γίνει προπαρασκευαστική εργασία πριν από την άρση των κυρώσεων έτσι ώστε οι επενδύσεις να αρχίσουν να ρέουν μόλις τα μέτρα καταργηθούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την άρση των κυρώσεων από την επόμενη άνοιξη κιόλας», είπε ο Χάμοντ.

Όσον αφορά τη Συρία, όπου η Τεχεράνη προσφέρει την υποστήριξή της στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Χάμοντ είπε πως η Βρετανία και το Ιράν έχουν ακόμη θεμελιώδεις διαφορές για το μέλλον του σύρου προέδρου.

«Το σημείο όπου διαφωνούμε είναι ο ρόλος ενός μόνο ανθρώπου, του Μπασάρ αλ Άσαντ, στη διαδικασία αυτή. Όμως το σημαντικό είναι ότι συζητάμε.

»Αν πρόκειται να έχουμε μία πολιτική επίλυση θα πρέπει να έχουμε τους Ιρανούς και τους Ρώσους επίσης δεσμευμένους σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Χάμοντ.

Είπε πως ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, με τον οποίο είχε συνομιλίες, απέστειλε ισχυρά μηνύματα μιας επιθυμίας για διάλογο και ότι το Ιράν θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις του με τη Βρετανία και τη Δύση.