Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΑΚΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Με φόντο τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να μην συγκεντρώνει αρκετές ψήφους προκειμένου να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αν και...


αυξάνει το ποσοστό του στο 41,7% από 40,9% στις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Metropoll.

Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002 και ο ηγέτης του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επιφορτίστηκε χθες με τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, η υποστήριξη για το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 25,5%, για το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο 15,7% και για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο 14,7%, καταγράφοντας αύξηση από το ποσοστό (13,1%) που είχε συγκεντρώσει τον Ιούνιο.

«Φαίνεται πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα δημιουργήσουν μια διαφορετική πολιτική κατάσταση από ό,τι οι εκλογές της 7ης Ιουνίου», γράφει στην έκθεση που συνοδεύει τη δημοσκόπηση ο Οζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της Metropoll.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 14-16 Αυγούστου σε δείγμα 2.520 ανθρώπων.