Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ...

Το νορβηγικό πλοίο «Siem Pilot» με το οποίο μεταφέρθηκαν οι 313 μετανάστες και οι 49 σοροί που βρέθηκαν το Σάββατο σε πλοίο ανοικτά της Λιβύης, έφθασε σήμερα στην Κατάνη της Σικελίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.Το μεγάλο πλοίο έφτασε...


το πρωί στο λιμάνι της Κατάνης, όπου η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διενέργεια έρευνας για ανθρωποκτονίες και παροχή βοήθειας στην παράνομη μετανάστευση.

Ιατρική ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο για να κάνει μια πρώτη εξέταση στους πρόσφυγες.

Το πρωί του Σαββάτου, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος μεταξύ της Λιβύης και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, ανακάλυψε στο αμπάρι δεκάδες μετανάστες νεκρούς, πιθανόν από ασφυξία.

Οι 313 επιζήσαντες και οι 49 σοροί που περισυνελέγησαν από το πολεμικό ναυτικό μεταφέρθηκαν χθες στο «Siem Pilot», στο οποίο επιβιβάστηκαν επίσης 103 πρόσφυγες που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος και διασώθηκαν από πλοίο του γερμανικού ναυτικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών στον ιταλικό Τύπο, δεν έχει αναγνωριστεί επί του παρόντος κανένας διακινητής μεταξύ των προσφύγων που βρέθηκαν πάνω στο πλοίο μήκους 14 μέτρων.

Ο δήμαρχος της Κατάνης, Εντζο Μπιάνκο, κήρυξε την αυριανή, ημέρα πένθους, και δήλωσε έτοιμος να διαθέσει έναν χώρο της κοινότητας για την ταφή των νεκρών, σε σημείο όπου έχουν ήδη ταφεί τα θύματα άλλων ναυαγίων πλοίων που μετέφεραν μετανάστες.

Κροατικό σκάφος περιπολίας έφθασε επίσης στο Ρήγιο της Καλαβρίας μεταφέροντας 354 πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες και παιδιά που διασώθηκαν τη νύχτα από πλοιάριο, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Η επιχείρηση ήταν δύσκολη γιατί η θάλασσα ήταν «πολύ ταραγμένη» και ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός πάνω στο πλοίο, πρόσθεσε η ακτοφυλακή χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.