Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πέρασαν, τη Δευτέρα, από τη Σερβία στην Ουγγαρία, η οποία είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Συνολικά 2093 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ουγγαρία τη Δευτέρα, αριθμός - ρεκόρ ατόμων που, σε μία μέρα, πέρασαν τα σύνορα...


Σερβίας – Ουγγαρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουγγρικής αστυνομίας, όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου Β-92.

Αρκετοί από αυτούς είχαν εμποδιστεί την περασμένη εβδομάδα, από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, να διέλθουν την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής.

Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ είχαν σχηματίσει έναν κλοιό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και χρησιμοποίησαν ακόμη και σπρέι χημικών για να τους απωθήσουν.

Όμως μετά τη γενική κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της ΠΓΔΜ «χαλάρωσαν» τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα και οι πρόσφυγες εισέρχονται πλέον στη Γευγελή, απ' όπου αναχωρούν με τρένα και λεωφορεία προς τη Σερβία.

Από εκεί, οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουγγαρία, η οποία αποτελεί ελκυστικό προορισμό γι' αυτούς, καθώς ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν και μπορούν εύκολα να φθάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής, Βόρειας ή Δυτικής Ευρώπης, που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους.

Η μαζική αυτή μετάβαση προσφύγων και μεταναστών στην Ουγγαρία σημειώνεται μόλις μερικές πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φράχτη από τις ουγγρικές αρχές, με σκοπό να εμποδιστούν οι μετανάστες να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος.

Ο στρατός της Ουγγαρίας ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου την κατασκευή ενός σιδερένιου φράχτη, μήκους 175 χλμ και ύψους τεσσάρων μέτρων, στα σύνορα με τη Σερβία, ο οποίος προγραμματίζεται να τοποθετηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ουγγαρία, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, ενώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ο αριθμός αυτών ήταν μόλις 8000.